paste 2018

De ce Pastele cade la date diferite in fiecare an? Iata explicatia!

In fiecare an, trebuie sa ne uitam la calendar pentru a afla cand sarbatorim Saptamana Sfanta. Dar de ce aceasta sarbatoare liturgica cade in fiecare an la o data diferita?

Aproape toate sarbatorile religioase sunt sarbatorite in fiecare an in aceeasi zi calendaristica. Craciunul este sarbatorit intotdeauna pe 25 decembrie, Sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul pe 21 iulie si Adormirea Maicii Domnului in 15 august. Cu toate acestea, acest lucru nu se intampla in toate cazurile. Saptamana Mare se muta in fiecare an: in 2015, Duminica Invierii a fost pe 5 aprilie, anul trecut a cazut pe 27 martie si in acest an va avea loc pe 8 aprilie.

Ce se intampla este ca majoritatea sarbatorilor religioase sunt guvernate in functie de calendarul solar, care a fost sistemul folosit de Roma pentru a ordona timpul. Pentru a controla momentele de insamantare si de recoltare, a fost esentiala cunoasterea cu exactitate a ciclurile anotimpurilor. Apoi, o mare parte din sarbatorile crestine si evreiesti, care au fost sarbatorite in functie de ciclurile lunii, au fost adaptate lumii solare a romanilor.

De ce Pastele cade la date diferite in fiecare an?

Intregul calendar crestin isi are originea in Invierea lui Isus. Invierea Domnului este cea mai importanta referinta a credintei noastre. Atat de mult ca, in timpul primelor trei secole ale crestinismului singura sarbatoare care intr-adevar a fost sarbatorita, a fost Pastele (invierea glorioasa a lui Hristos), si intr-o masura mai mica Rusaliile (coborarea Duhului Sfant peste apostoli). De-a lungul timpului evenimentul fondator al Invierii a fost extins in jurul valorii de Pasti, si a aparut duminica (cuvantul duminica inseamna „ziua Domnului“). Fiecare duminica este celebrarea saptamanala a misterului pascal al invierii lui Hristos. Putem spune ca in fiecare duminica este un mini-Pasti de inviere. In acelasi mod a fost crearea unui calendar al sarbatorilor crestine, unde putem sarbatori diferite momente ale vietii lui Isus si sfintilor, dar tot calendarul liturgic are originea in sarbatoarea Pastelui lui Isus.

Saptamana Mare este sarbatorita duminica dupa prima luna plina a echinoctiului de primavara, care se incadreaza intre 22 martie si 25 aprilie. Astfel, duminica Pastelui are loc intr-o paranteza de 35 de zile, intre 22 martie si 25 aprilie.

6 months ago

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *